login
Inicia sessió

register
Registra't

De vacances a la Terra

Contrastos

Escenari 1:

Allau de crítiques al conseller Huguet per l'anunci que els professors permanents a les universitats catalanes hauran de fer una prova de competència lingüística, ni que sigui per poder entendre els seus alumnes si aquests decideixen (anatema!) fer-los preguntes o respondre'ls exàmens en aquesta llengua tan exòtica nostra. Norma que ha estat consensuada amb les universitats, que deixa amples marges temporals per adquirir aquesta competència, i que de cap manera afecta els qui estan aquí en estades curtes, que és una de les fórmules habituals per traslladar al nostre país el coneixement dels màxims experts internacionals en cada matèria. S'acusa Huguet d'obstaculitzar que el nostre país rebi el millor talent científic internacional, obviant que aquesta norma no és d'aplicació per als investigadors que no tinguin una càrrega docent important i regular en el temps, i que, per tant, podran seguir contribuint a cursos avançats de doctorat o màster. Cal assenyalar, com ho ha fet Enric Canela, que requisits com aquests són habituals en països com Suècia o Noruega. Podem exemplificar el to de les crítiques en la barroeria de l'ínclit Alejo Vidal-Quadras.


Escenari 2

Dani Comas és dels nostres esportistes d'elit. Un talent indiscutible. Set vegades campió mundial de la seva especialitat, el biketrial. Però Dani Comas és un pecador: exhibeix la seva catalanitat sense complexos i com a català (i res més) ha participat i guanyat amb la samarreta de Catalunya el campionat mundial organitzat per la Biketrial International Union, que admet de ple dret la federació catalana. Però al mundial organitzat per la Unió Ciclista Internacional, un organisme on només hi ha representats els Estats, la federació espanyola li ha prohibit d'anar-hi. I això, malgrat que ell no té cap problema amb competir amb la samarreta espanyola si cal. No hem llegit cap crítica de n'Alejo ni dels altres a aquest cas.

Dos casos relacionats amb la gestió del talent. Dos enfocaments polítics. Dos resultats. Sobren els comentaris.

Comentaris (2)02-09-2010 13:21:05

Pau, 04-09-2010 05:26:28

Estanis, jo amb la primera part no hi estic absolutament gens d'acord. A la Universitat no s'hi ha pas d'anar a aprendre la llengua, s'hi ha d'anar a aprendre la ciència corresponent. La restricció lingüística hauria de ser l'última de les restriccions. A més, si no ho tinc mal entès, el professorat haurà de demostrar la seva capacitat en altres llengües com la castellana (si és de fora) i l'anglesa (si no és d'aquella zona)...
Més traves per a portar professorat d'alt nivell=menys professorat d'alt nivell (aquesta regla diria que és d'or)

EstanisEstanis blog, 04-09-2010 20:50:53

D'acord, Pau. A la universitat s'hi va estudiat de casa, en qüestió d'idiomes, com al carrer s'hi surt pixat i cagat (com deia el Clos quan era alcalde de Barcelona). Però hi ha el dret de l'estudiant català a no haver-se de baixar les calces si vol fer l'examen en català, o preguntes en català. Com hi ha el dret del consumidor català a no haver-se de baixar les calces quan demana un cafè amb llet en català a la seva terra. Com hi deu haver el dret del pacient català a explicar les seves dolències al metge en català, si és a Catalunya.
A les alçades que estem, la política de tó er mundo e güeno ja fa temps que sabem on ens porta. D'excepcions, les que calgui, però qui vulgui un lloc permanent de professor (no d'investigador, que aquí el que es planteja és la comunicació amb els estudiants a l'aula, o al despatx, o a través dels exàmens i dels treballs de classe) ha de demostrar una mínima competència lingüística. vaja, em sembla a mi. Les cròniques diuen que Einstein, quan va ser contractat a Princeton, parlava en anglès i no en alemany. Amb accent, però anglès al cap i a la fi.
Però cap problema: si el país accepta que la llengua és un tema secundari, endavant: el nostre gloriós futur és el present d'Occitània o de Gal·les, culturalment parlant. El procés està prou avançat com per comprovar fins quin punt en molts llocs ja s'està tirant definitivament la tovallola (t'estic escrivint des de Palma, i em serveix d'exemple).

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: